You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

11
maj
11
maj

Nyt Statens Naturhistoriske Museum

11. maj 2022


Det nye Statens Naturhistoriske Museum bygges i hjertet af København

Trods 30.000 m2: Pladsudfordringer ved byggeriet af Nyt Statens Naturhistoriske Museum krævede kreativitet

Det nye Statens Naturhistoriske Museum bygges i hjertet af København midt i Botanisk Have og bliver hele 30.000 m2. Trods byggeriets størrelse er byggepladsen ikke ret stor, samtidig med at renoveringen af de eksisterende bygninger også har givet pladsmæssige udfordringer i renoveringen. Per Aarsleff A/S har i tæt samarbejde med forskallingsleverandøren PERI Danmark været kreative i projekteringen og blev hjulpet godt på vej af lette og effektive systemer.

Det nye Statens Naturhistoriske Museum samler Zoologisk Museum, Geologisk Museum samt Botanisk Museum i ét museum og skal bidrage til byens identitet. Hele museet bliver 30.000 m2, hvoraf omkring 15.000 m2 vil være placeret i eksisterende bygninger - de nye udstillingsrum i 2 etager er placeret under jorden. Vejdirektoratet er bygherre og Per Aarsleff A/S er hovedentreprenør på projektet, som er tegnet af Lundgaard og Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds, der forener eksisterende samt nye bygninger med underjordiske udstillingsrum.

Museet skal skabe de bedst mulige rammer og faciliteter for den naturvidenskabelige forskning, og samle museets store mængde af naturhistoriske genstande og sikre dem for eftertiden. Pladsen på byggepladsen midt i København og renoveringen af ældre bygninger har dog givet nogle byggetekniske udfordringer, som er blevet løst i tæt samarbejde mellem Per Aarsleff A/S og PERI Danmark.

Fra logistisk puslespil til mere arbejdskraft

Den underjordiske udstilling i 2 etager opføres kunstfærdigt med krumme vægge i midten, der bidrager til det arkitektoniske udtryk samt opfordrer til fordybelse og opdagelse i museets udstillinger. Et stort byggeprojekt er til gengæld ikke ensbetydende med en tilsvarende størrelse byggeplads, særligt ikke når man bygger centralt i hovedstaden. Derfor var forskallingen af de krumme vægge en udfordring, som man dog fik vendt til noget positivt.

- Det er et stort byggeprojekt, men vi har alligevel en begrænset mængde plads herinde. Derfor lavede vi en aftale med PERI om, at de krummede RUNDFLEX formene på egen matrikel og leverede dem klar til samling direkte på byggepladsen. Formene er leveret af flere omgange på specifikke datoer, i takt med vi skulle bruge dem. Vi var lidt nervøse for, om de ville rette sig ud under transporten, men alle radierne passede heldigvis perfekt, udtaler Kasper Brændegaard, der er Projektleder hos Per Aarsleff A/S og uddyber:

- Det var derfor nemt at sætte formene op, som med det samme var klar til brug. Det har sparet os for et større logistisk puslespil grundet den begrænsede pladsmængde på byggepladsen, og samtidig har vi kunnet allokere vores medarbejderes arbejdskraft andre steder hen på pladsen.

Løftekapacitet - uden at lave hul i taget

De eksisterende bygninger, der skal renoveres, omfatter omtrent 15.000 m2, hvilket ca. udgør halvdelen af pladsen i det nye museum. Renoveringen af de gamle bygninger stillede også krav til udførelsen af arbejdet på en begrænset pladsmængde.

- Da vi åbenlyst ikke kunne opsætte og anvende kraner inde i de gamle bygninger, og naturligvis ikke måtte banke hul i taget, så var det en kæmpe fordel, at vi kunne anvende PERIs lette DUO forme. Det gjorde, at vi kunne slippe for at bruge løftegrej eksempelvis ved opførelsen af de nye elevatorkerner og tunneler, lyder det fra Kasper Brændegaard, der suppleres af Henning Axelsen, som er projektleder hos PERI Danmark:

- Anvendelsen af vores DUO forme var den helt rigtige beslutning til de eksisterende bygninger, da det er letvægtsforme med en max vægt på 24,9 kilo, hvilket betød, at Per Aarsleff kunne undvære ikke-menneskelig løftekapacitet. Samtidig er formene fleksible og lette at håndtere, som var det byggeklodser.   

Byggeriet har en samlet budgetramme på 1,2 mia. kr. og finansieres af Københavns Universitet med donationer fra VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt Det Obelske Familiefond. Staten bidrager også til finansieringen af det nye museum, der forventes færdigt i 2023.

 

For yderligere billedmateriale
og koordinering af interviews

Kontakt

Helle Facius
E-mail
Telefon