You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

18
aug.
18
aug.

Randers Kulturhus

18. aug. 2023


Omfattende renovering af Randers Kulturhus kræver både tyverisikring og tyske ingeniører

Når det over 100 år gamle ikoniske Kulturhus i Randers skal totalrenoveres, kræver det både special-stilladsopstilling og tyske ingeniørers præcision. PERI Danmark leverer tegninger, statiske beregninger, dokumentation, stillads, overdækningsmateriel og tyske ingeniører til det omfattende renoveringsprojekt, hvor Raunstrup Tømrer A/S er hovedentreprenør og Aros Stillads varetager stilladsentreprisen.

Det store istandsættelsesprojekt af den ikoniske bygning i centrum af Randers, hvor tagkonstruktion skal totalistandsættes og forhallen skal renoveres, har været i gang siden januar i år og allerede før det gik i gang, har det sat flere af de involverede parter på prøve.

- Det er et meget stort og omfattende projekt. Hele taget skal renoveres samtidig med, at de bevaringsværdige dele af bygningen skal beskyttes, siger Tommy Bugge, medindehaver af Aros Stilladser, der har stilladsentreprisen på renoveringen og fortsætter:

- Netop derfor har vi valgt PERI til at udføre projektet og gå ind i samarbejdet tidligere, fordi de ved, hvad der skal til for at løfte den type opgave. Sammen får vi de mest udfordrende projekter til at fungere.

Og projektet kan til tider godt virke som en stor udfordring, men det har ikke afskrækket stilladsleverandøren - tværtimod.

- De usædvanlige mængder materiel, tegninger og beregninger gør bare projektet endnu mere spændende. Det har blandt andet krævet, at vi har måttet tilkalde nogle af vores ingeniør-kollegaer op fra PERI i Tyskland, der er specialister indenfor den type beregninger, siger Dennis Ingemann Jensen, Stilladssælger hos PERI Danmark.

Overdækningen af hele Kulturhuset har en spændvidde på 51 meter fra yderside til yderside. Det har krævet et stillads med overdækning på i omegn af 3.000 kvm. I alt har PERI leveret omkring 165 tons materiel, dertil skal lægges ekstra materiel fra Aros Stilladser.

Fuld adgang for offentligheden
På trods af den omfattende renovering, har offentligheden under hele projektet haft fuld adgang til Kulturhuset, der besøges af mere end 600.000 mennesker om året. Både kunstmuseet, biblioteket og museum Østjylland er fuldt funktionsdygtigt og tilgængeligt for offentligheden, mens renoveringen står på.

- Hele bygningen er i brug imens, at der bliver renoveret, hvilket har gjort det virkelig spændende, men også stillet nogle krav til planlægningen af etaperne for vores opstilling. Vi har løbende måtte spærre meget af, fordi gangarealerne skulle holdes åbne, siger Dennis Ingemann Jensen.

De mange besøgendes adgang til bygningen har medført flere interessante udfordringer til det igangværende byggeprojekt.  

En kreativ tyverisikring
Eftersom de mange gæster fortsat besøger Kulturhuset, har det krævet en løbende tyverisikring i alle faser af stilladsets opstilling.  Derfor er der blevet sat en alternativ og kreativ tyverisikring i bunden af stilladset for at undgå, at potentielle ubudne gæster anvender stilladset til at få adgang til Kulturhuset efter lukketid.

- Vores stillads skulle jo helst ikke blive brugt som en hjælp til at eventuelle ubudne gæster kan kravle ind og få adgang til ting på museet. Derfor har vi sat plader med finér i bunden af stilladset, så man ikke kan kravle op på det nederste stykke og derefter videre op og ind i bygningen, siger Dennis Ingemann Jensen.

Men en tyverisikring skal ikke stå i vejen for kreativiteten. Kulturhusets mange besøgende har fået lov til at udsmykke fineren med hjemmelavet kunst, så det fungerer som en del af bygningens visuelle udtryk, og bliver en mere naturlig del af Kulturhusets helhed. 

Bevaringsværdige glaspyramider på taget
Udover tyverisikringen, har bygningens bevaringsværdige glaspyramider på taget også ekspanderet omfanget af stillads og overdækningsmateriel.

- De bevaringsværdige glaspyramider på taget har gjort, at projektet er en del mere kompliceret end det plejer, da vi ikke må røre dem. Hvis der går hul i en af glaspyramiderne, kommer der vand i Kunstmuseet og biblioteket. Derfor har vi skullet arbejde udenom, og op over pyramiderne. Men det er de udfordringer, der gør projektet vildt interessant – her kan vi virkelig bruge vores faglighed, afslutter Dennis Ingemann Jensen.

Det omfattende byggeprojekt ved Randers Kulturhus indebærer også renovering af alt tagpap, ventilation, ovenlysvinduer, samt fjernelse af én af glaspyramiderne for at lave en åben atriumgård. Byggeriet gik i gang d. 3. januar og forventes færdigt i slutningen af året. Selve stilladset forventes at blive taget ned allerede til august.

For yderligere billedmateriale
og koordinering af interviews

Kontakt

Helle Facius
E-mail
Telefon