You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

10
maj
10
maj

Nationalparkcenter Thy

10. maj 2023


Nationalparkcenter i natursmukke omgivelser i Nordjylland nomineret til In-Situ prisen

Nationalparkcenter Thy er nomineret til den prominente beton pris In-Situ Prisen, der hylder det pladsstøbte byggeri. PERI Danmark har leveret tegninger, støbeforme og rådgivning til det 700m2 store velkomstcenter, som er bygget ind i den eksisterende klit. Centeret er det første af sin slags i Danmark.

Nationalparkcenteret, der snart kan fejre to års fødselsdag, er blandt de 3 nominerede projekter til den årlige In-Situ Pris, der uddeles af Dansk Beton i forsommeren. Det imponerende Nationalparkcenter er støbt på stedet ind i en eksisterende klit og ligger lige ud til det vilde Vesterhav.

In-Situ Prisen går til udførelsen af et unikt arbejde i pladsstøbt beton, der har udfordret materialets formbarhed og potentiale. PERI Danmark har leveret tegninger, støbeforme og ikke mindst specialiseret rådgivning til det imponerende byggeri, som er udført af HMC A/S.

Rådgivning og rent design
Salgsingeniør hos PERI, Steffen Holm, har været involveret i projektet omkring Naturparkcenter Thy fra dets spæde begyndelse, og ser PERI’s bidrag som lige til højrebenet:

- Gennem dialog med Nationalparken og med rette rådgivning fandt vi sammen frem til, at projektet passede perfekt med vores MAXIMO vægforskallingssystems formstørrelse på 2,70m x 1,20m. Derfor var PERI også det helt oplagte valg til at levere støbeformene, fortæller han, og fortsætter:

- MAXIMO efterlader et rent aftryk, fordi det laver samlinger med et reduceret antal ankerpunkter, så det har skabt et mere simpelt udtryk, der passer godt til området. Nationalparkcenteret skulle jo ikke stikke for meget ud og tage fokus fra selve parken og naturen.

Netop det simple udtryk var vigtigt i konstruktionen af Nationalparkcenteret, der er placeret midt i naturskønne, og fredede omgivelser. Derfor spillede betonens farve også en vigtig rolle i projektet.

650 m3 hvid beton
Nationalparkcenter Thy ligger midt i et fredet klitområde, hvor centeret har indgang fra byen og udgang mod Vesterhavet. Selve bygningen ligger ikke på en fredet grund, men Kystdirektoratet måtte give dispensation til, at en stor mængde sand fra naboklitten kunne flyttes, mens byggeprocessen stod på, og senere tilbageplaceres.

Steffen Holm er meget stolt af, at PERI har været en del af det imponerende byggeprojekt, der blandt andet stillede krav til betonnets farve, da det storslåede Nationalparkcenter skulle passe ind i de naturskønne, Nordjyske omgivelser. Der er brugt hele 650 m3 hvid beton til projektet, og netop derfor kommer nomineringen til In-Situ Prisen ikke som en overraskelse for ham:

- Det ekstraordinære ved Nationalparkcenter Thy er, at det er støbt ind i en sandbanke ved kysten. Bygningen fremstår som en slags arkitektonisk bunker, der indgår som en naturlig del af Nationalpark Thy. En anden unik detalje er, at der er brugt det, man kalder en hvid beton, der har denne her beige tone, der læner sig op ad farven på strandsandet. Den lyse beton er både sjælden og svær at arbejde med, fordi den tørrer hurtigere end den traditionelle grå beton, så det har været en længere proces at finde den helt rigtige, afslutter han.


Fakta om Nationalparkcenter Thy
Centret rummer udstillinger og formidling om nationalparken og er mødested for interesseorganisationer, skoler, klubber og besøgende, og huser derudover parkens ansatte.

Nationalpark Thy er bygherre på projektet og byggeprocessen stod på i 13 måneder op til åbningen d. 15. juni 2021.


Fakta om In-Situ Prisen:
In-Situ Prisen 2023 uddeles d. 1. juni og fejrer det stærke samarbejde gennem hele værdikæden fra arkitekt og ingeniør, der udtænker ideen og udfordrer materialet, over forskallingsleverandør og betonproducent, som skaber rammerne for støbningen til entreprenøren, der i sidste ende skal udføre støbningen. og uddeles til personer eller firmaer, som har stået for unikt arbejde i pladsstøbt beton, og som har udfordret materialets formbarhed og potentiale.

Prisen uddeles af Fabriksbetonforeningen med støtte fra et eller flere af Fabriksbetonforeningens interessemedlemmer, der i fællesskab vil vise de arkitektoniske og tekniske muligheder for pladsstøbt beton.

Dommerkomiteen består i år af Ane Cortzen, arkitekt og tv-vært, Jesper Gottlieb, Gottlieb Factory, Sophus Søbye, Sophus Søbye Arkitekter.

For yderligere billedmateriale
og koordinering af interviews

Kontakt

Helle Facius
E-mail
Telefon