You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

16
mar.
16
mar.

Støbningen af tunnelelementerne sker med speciallavede forme

16. mar. 2023


De specialfremstillede forme skal producere 18 kilometer tunnel til Femern forbindelsen, Danmark, Rødby

Det er ikke for sjov, at Femern Bælt-tunnelen, der skal forbinde Danmark og Tyskland, bliver kaldt Europas mest omfattende infrastrukturprojekt og Danmarks største nogensinde. Med sine 18 kilometer bliver det verdens længste sænketunnel for tog og biler. Støbningen af tunnelelementerne sker med speciallavede forme fra PERI, der efter flere års optimeringsproces nu har igangsat leveringen af de fem sæt forme.

Når PERI i denne tid leverer specialformene, der skal bruges til at støbe tunnelelementerne til Femern-forbindelsen, så er det kulminationen på flere års udvikling. For selvom PERI tidligere har leveret til samme type projekter, har den massive opgave alligevel krævet en omfattende udviklingsproces for den erfarne forskallingsleverandør.

- Vi er utroligt glade for at være blandt de udvalgte leverandører til Danmarkshistoriens største anlægsprojekt, men det har også været en lang proces, hvor vores tekniske team i samarbejde med FLC A/S har arbejdet benhårdt på at komme op med det bedste og mest effektive design. Vi ser alle frem mod at se formene i funktion, udtaler Henrik Søgård Olsen, administrerende direktør hos PERI Danmark.

Og i gang skal de. For tunnelen skal bygges af 79 standardbetonelementer, der hver især er 217 meter lange og vejer hele 73.000 tons og 10 special elementer som er knap 40 m lange. PERI leverer formene til standardelementerne. Der skal altså bruges mere end 5 millioner tons tunnelelementer til at bygge forbindelsen. Hver af de 79 elementer er sammensat af ni mindre segmenter, og hvert segment er én støbning i én form – og dem bliver der etableret fem af.

12 års tilløb og 7 års udvikling
Alene udviklingsprocessen har været undervejs i mange år. Allerede i 2010 blev PERI kontaktet af Femern A/S med henblik på at komme med ideer og forslag til optimeringer på forskallingsprocessen fra Øresundstunnelen, som PERI var leverandør på tilbage i 90’erne.

De to projekter minder om hinanden, fordi der også på Øresundstunnellen blev etableret en sænketunnel, som på daværende tidspunkt volumenmæssigt var en af de største i verden. Men det er alligevel en del år siden. Så det var oplagt for os at sige ja til at videreudvikle formene og processen for FLC, fortæller Henrik Søgård Olsen.

Syv år efter står det nye design endelig færdigt.

6 år til succes
I perioden fra 2015 frem til Femern-projektets start har PERI og FLC, der står for at bygge Femern-forbindelsen, arbejdet sammen om at optimere formene.

FLC er i øjeblikket i gang med at samle og montere formene på de fem produktionslinjer med hjælp af tekniske konsulenter fra PERI.


Femern Link Contractors (FLC) består af VINCI Constructions Grands Projets (Frankrig), Aarsleff (Danmark), Max Bögl Stiftung & CO KG (Tyskland), BAM Infra B.V, (Holland), Wayss & Freytag Ingenieurbau AG (Tyskland), Solétanche-Bachy International S.A.S (Frankrig), CFE SA (Belgien), Dredging International NV (Belgien)


Om PERI
PERI leverer bæredygtige løsninger i form af forskalling, stillads og rådgivning til ethvert bygge- og anlægsprojekt.

Den tyske familievirksomhed PERI har eksisteret i over 50 år og har altid været pioner inden for forskallings- og stilladsteknologi. Med mere end 70 datterselskaber fordelt på 90 lande er PERI repræsenteret over hele verden. Virksomheden har mere end 9.500 ansatte. PERI har været til stede i Danmark siden 1993. 

Femern Bælt projektet er den største enkeltstående ordre i PERIs 50-årige historie.

For yderligere billedmateriale
og koordinering af interviews

Kontakt

Helle Facius
E-mail
Telefon